Lekkerbekjes

Het lekkerbekje is gebakken visfilets. De lichtgezouten visfilets worden eerst door een beslagje van water en meel gehaald. Daarna worden de filets gebakken. Lekkerbekjes worden ook wel gegeten met remouladesaus.

Vroeger werd wijting voor lekkerbekjes gebruikt. In Nederland was wijting altijd 'vis voor de poes', een goedkope vissoort. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven. Zo is het lekkerbekje ontstaan. De lekkerbek is een hele toepasselijke naam voor deze vis die zich voedt met garnalen, een delicatesse uit de zee.

Tegenwoordig wordt er voor lekkerbekjes gebruikgemaakt van verschillende vissoorten zoals heek, pollak, schelvis en gul omdat wijting en volwassen kabeljauw schaars zijn geworden door overbevissing. Een aantal jaren geleden werd daarom voor een lekkerbekje de gekweekte zoetwater vissoort Pangasius gebruikt, die door veel liefhebbers van het lekkerbekje wordt bekritiseerd. Tegenwoordig wordt vaker gekozen voor de eerder genoemde vissoorten. Steeds meer vishandelaren geven aan welke vissoort ze gebruiken voor lekkerbekjes, speciaaltjes of kibbeling.

Bij de nieuwe Vischwinkel wordt de visfilet gebruikt die op dat moment op de afslag wordt aangeboden. Veelal gebruiken we gul (jonge kabeljauw) of schelvis.
Drie keer per week is er verse aanbod.

Een Lekkerbekje is natuurlijk het lekkerst  als u het direct na het bakken gaat eten, maar als u nog niet gelijk aan tafel gaat kunt u het gebakken Lekkerbekje ook heel gemakkelijk weer opwarmen.
Bij thuiskomst zet u de oven op 200C. Zodra de oven warm is, doet u het Lekkerbekje in een vuurvaste of ovenschaal en zet het  Lekkerbekje vijf minuten in de oven. U kunt overigens het Lekkerbekje ook goed  warm maken in een droge koekenpan. De vis alleen maar even kort doorwarmen is voldoende. In de magnetron wordt vis vaak een beetje droog omdat het vocht in de vis snel verdampt. Als u de vis tóch in de magnetron wilt verwarmen, doe dit dan maar kort.
Serveer bij het Lekkerbekje bijvoorbeeld met gebakken krieltjes en een frisse salade.
Eet smakelijk