Kibbeling

Kibbeling  

Kibbeling is een snack die bestaat uit stukken gesneden vis die in een beslag worden gedompeld en daarna gebakken. "Kibbeling" is een verbastering van het woord "kabeljauwwang". Deze wangetjes werden apart uitgesneden en werden ooit als "kibbelingen" aangeboden. De originele kabeljauwwangetjes hebben een eigen smaak en textuur. Later is men ook de buikstukken van kabeljauw gaan verkopen als "kibbeling". Naar verluidt werd kabeljauw vroeger altijd in gelijke stukken gesneden en werd van de overblijvende vis kibbeling vervaardigd. Door de hoge prijs van de kabeljauw wordt tegenwoordig vaak met andere vissoorten gewerkt, zoals pollak, heek, pangasius en koolvis.

De kibbeling bij de Nieuwe Viswinkel wordt gesneden van de witvis Pollak. De pollak of witte koolvis (Pollachius pollachius) is een straalvinnige vis uit de familie van kabeljauwen (Gadidae) en behoort tot de orde van kabeljauwachtigen (Gadiformes). De volwassen vis is ongeveer 75 cm, maar kan een lengte bereiken van 130 cm, 18,1 kg wegen en 8 jaar oud worden. De pollak is een zoutwatervis. De pollak leeft hoofdzakelijk in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan bij Noorwegen, de Faeroer eilanden, IJsland tot aan de Golf van Biskanje, maar ook in de Oostzee. De diepteverspreiding is 0 tot 200 m onder het wateroppervlak.

In onze viswinkel wordt de kibbeling verkocht in porties, groot of klein. In een gezinsbak of in de aanbieding in een gezinszak. Met of zonder saus, als snack of bij de maaltijd, Kibbeling is een traktatie voor iedereen!

Kibbeling is natuurlijk het lekkerst  als u het direct na het bakken gaat eten, maar als u nog niet gelijk aan tafel gaat kunt u de gebakken Kibbeling ook heel gemakkelijk weer opwarmen.
Bij thuiskomst zet u de oven op 200C. Zodra de oven warm is, doet u de Kibbeling in een vuurvaste of ovenschaal en zet de Kibbeling vijf minuten in de oven. U kunt overigens de Kibbeling ook goed warm maken in een droge koekenpan. De vis alleen maar even kort doorwarmen is voldoende. In de magnetron wordt vis vaak een beetje droog omdat het vocht in de vis snel verdampt. Als u de vis tóch in de magnetron wilt verwarmen, doe dit dan maar kort.
Serveer bij de Kibbeling bijvoorbeeld gebakken krieltjes en een frisse salade. Met frietjes en appelmoes erbij is het voor de kinderen al helemaal een feestelijke traktaties! 
Serveer de kibbeling met een stuk vers gebakken brood en u heeft een voedzame en lekkere lunch.
Eet smakelijk