Gerookte Makreel en Makreelfilet

Gerookte Makreel

Eén van de meest gegeten en populairste vissoorten in Nederland is makreel. Wij zijn vooral gewend om deze vis in de gerookte vorm te eten. Heerlijk bij de lunch, op een boterhammetje of roggebrood. Gelukkig wordt de makreel steeds vaker gebruikt in salades of bij de warme maaltijd. 
Over de term gerookt bestaat altijd een groot misverstand. Het roken gebeurt in een rookruimte of rookkast. In vroeger tijden gebeurde dat met een vuur van bijvoorbeeld eikenhout, en met het vuur werd de rookruimte verwarmd. De vis werd dan boven het vuur gehangen en gedroogd. Daarna werd het vuur afgedekt met zaagmeel en daardoor werd het zo heet in de rookruimte dat het vocht in de vis als het ware begon te koken. Daarmee krijg je het effect van stomen. Eigenlijk wordt de vis die op deze manier wordt bereid, ook wel warm roken genoemd, gestoomd. En de officiele naam is dan ook gestoomde makreel. Maar in de volksmond wordt het gerookte makreel genoemd. 
De echte gerookte makreel, wordt 'koud gerookt' en is stevig en zout van smaak. Zoals een spekbokking. De vis wordt boven in het rookkanaal gehangen en wordt gaar door het zout en niet door de temperatuur. De rook die langs de vis door het rookkanaal gaat geeft de rooksmaak aan de vis.
Tegenwoordig wordt vaak een andere manier van roken en stomen gebruikt en komt er vaak geen echt hout meer aan te pas maar houtsnippers. Deze vorm van bereiden is efficienter en goedkoper waardoor de vis ook nog betaalbaar blijft.

In het noorden van het land, zoals in Delfzijl kennen we de 'gerookte' makreel niet. Wij eten hier de gestoomde makreel, alhoewel wij die gerookte makreel noemen.....

Makreelfilet

Makreelfilet is een gemakkelijkere variant van de hele makreel. Veel mensen vinden het vervelend om de hele makreel af te zoeken en daarvoor is de oplossing makreelfilet bedacht. De filets worden van te voren, als ze nog rauw zijn, gefileerd en worden daarna warm gerookt. Af en toe zit er toch nog een graatje in de filet maar dat komt van de rugvin van de vis. Aan de velkant is de vin goed te zien en als de vin wordt verwijderd, dan is ook de graat eruit.
Makreelfilet is er ook in diverse smaken, zoals peper en tuinkruiden. Makreelfilet is goed te bewaren en zo heb je altijd iets in huis om een broodje of een salade lekker te maken. 

Bovendien is makreel in het algemeen zeer gezond en bevat goede vetten. Verstandig dus om makreel wat vaker op het menu te zetten!