Gerookte HaringBokking

Hoe je het ook went of keert, bokking is altijd een gerookte haring. We kennen de stoombokking, de spekbokking maar ook de brado en de primeurtjes vallen hier onder.
Stoombokking is een grote soort haring die warm wordt gerookt, gestoomd dus. De vis heeft daardoor een zachte structuur en doet denken aan makreel. Echter heeft de bokking veel meer graat. Door de vis vanuit de buik open te snijden en de hoofdgraat eruit te halen is het gemakkelijk om de overige graten eruit te halen. Men gaat met een vork of een scherpe mes over het visvlees en trekt zo de meeste graten weg. Daarna is het verstandig om kleine happen te nemen zodat eventuele overgebleven graten in de mond opgemerkt worden.
Spekbokking is een grote soort haring die koud wordt gerookt, dus wordt gaar door het zout en niet door de temperatuur. Daardoor is de vis wat spekkig en vandaar ook de naam. De vis is zout van smaak. 
Brado is een gefileerde haring en de filet wordt dan koud gerookt. Doordat de filet voor het roken wordt gefileerd krijgt de vis meer rooksmaak dan een spekbokking die 'dicht' wordt gerookt. Ook brado is stevig van structuur en is wat zout.
Een primeurtje is ook een haring die voor het roken wordt gefileerd en daarna warm wordt gerookt. Is daarom is minder zout en wat zachter van structuur dan een brado.